زایمان سزارین

زایمان سزارین

زایمان سزارین یک روش جراحی است که در آن نوزاد از طریق برش در شکم و رحم مادر به دنیا می آید. این روش معمولا در مواردی استفاده می شود که زایمان طبیعی ممکن نیست یا برای مادر و یا نوزادش خطراتی به همراه دارد. برخی از عواملی که نیاز به زایمان سزارین دارد، شامل: عدم توانایی رحم در گسترش کافی، عدم توانایی نوزاد در عبور از راه طبیعی و وجود مشکلاتی مانند پره اکلامپسیا(مسمومیت حاملگی) یا نارسایی قلبی نوزاد می باشد. زایمان سزارین ممکن است به دلیل عوامل زمینه ای دیگری مانند دیابت، عفونت، سابقه سزارین یا درخواست مادر نیز انجام شود. این روش جراحی برای مادر و نوزاد خطراتی دارد و ممکن است با زمان بیشتری برای بهبودی و بازگشت به فعالیت های روزمره مادر همراه باشد.

زایمان سزارین چیست؟

در ادامه توضیحاتی که در بالا بازگو شد، در این جراحی پزشک یک برش افقی یا عمودی در ناحیه شکم مادر ایجاد می کند تا به رحم دسترسی پیدا کند. سپس نوزاد از طریق این برش خارج می شود. زایمان سزارین ممکن است به دلایل مختلفی انجام شود و همچنین عوارضی برای مادر یا نوزاد به همراه دارد. این روش، در مواردی که زایمان طبیعی به هر دلیلی ممکن نباشد، بسیار موثر است و می تواند جان مادر و نوزاد را نجات دهد.

چرا ممکن است نیاز به عمل سزارین داشته باشید؟

اگر نمی توانید زایمان طبیعی داشته باشید، سزارین اجازه می دهد تا جنین با جراحی به دنیا بیاید. اولین دلیل نیاز به زایمان سزارین می‌تواند مربوط به مشکلات جسمی مادر یا جنین باشد. برخی از مشکلات جسمی که ممکن است به سزارین منجر شوند، شامل: وجود عفونت در محل زایمان، وجود تومور یا فیبروم در رحم، عدم توانایی رحم در انقباض به صورت طبیعی، وجود پیوند عضلانی رحم از قبیل آدنومیوزیس ( بافت داخلی پوشاننده رحم) می‌باشد. همچنین، برخی دیگر از مشکلات می‌تواند مربوط به جنین باشد برای مثال در صورتی که جنین درون رحم به خوبی رشد نکرده یا مشکلاتی در حرکت آزاد جنین وجود داشته باشد، ممکن است پزشکان تصمیم به انجام عمل سزارین بگیرند.

شرایط متعددی که احتمال زایمان سزارین را بیشتر میکند شامل:

  • ضربان قلب غیر طبیعی جنین
  • وضعیت غیر طبیعی جنین در رحم مادر
  • مشکلات شایع زایمان
  • اندازه بیش از حد جنین
  • بیماری های مربوط به مادر مانند:دیابت، فشار خون بالا یا عفونت HIV 
  • زخم های تبخال فعال در واژن یا دهانه رحم مادر که زیر مجموعه عفونت HIV به حساب می آید
  • دو قلو یا چند قلو های دیگر

روند عمل سزارین

از آنجایی که زایمان سزارین یک عمل جراحی است زمان کمتری به نسبت زایمان طبیعی میبرد و در اتاق عمل نوزاد زودتر به دنیا می آید. این عمل معمولاً نسبت به زایمان طبیعی، دوره نقاهت طولانی تری دارد.

روند زایمان سزارین به صورت زیر انجام می‌شود:
ابتدا مادر به طور کلی بیهوش و یا از ناحیه کمر سر می‌شود، تا احساس درد و ناراحتی نداشته باشد. سپس همانطور که در بالاتر اشاره شد یک برش عمودی یا افقی در شکم مادر ایجاد می‌شود و رحم برای دسترسی به نوزاد بریده می‌شود. سپس نوزاد با دقت از رحم خارج می‌شود. در نهایت، برش شکم و رحم مادر دوباره ترمیم و بخیه می‌شود. این روند معمولاً در بیمارستان انجام می‌شود و لازم به ذکر است که به دلیل اهمیت این عمل می بایست در انتخاب پزشک خود دقت فرمایید. همچنین می توانید برای اطلاعات بیشتر با مطب دکتر آزاده رستگار تماس بگیرید.

افراد مناسب برای جراحی سزارین

بسیاری از بانوان به علت ترس از زایمان طبیعی به سراغ عمل سزارین می روند اما پیشنهاد ما به مادران روش طبیعی است. اگر قصد عمل سزارین دارید را انجام دهید می بایست شرایط زیر را شامل شوید:

 زنانی که بیماری‌های مزمنی مانند دیابت، فشار خون بالا یا ایدز ندارند، زنانی که ترس و یا مشکلاتی در طبیعی بودن زایمان دارند مانند قفسه سینه تنگ، سرعت زایمان طبیعی بسیار کم یا بسیار زیاد، حالت‌های خطرناک جنین و زنانی که زودتر از موعد نرمال زایمان مجبور میشوند.

با این حال، تصمیم نهایی درباره نوع زایمان باید توسط پزشک متخصص زنان و زایمان و مادر با هم گرفته شود.

افراد مناسب برای جراحی سزارین

مزایای سزارین

یکی از مزایای سزارین این است که زمان انجام عمل بسیار کوتاه تر از زایمان طبیعی پیش میرود به طوری که در مدت زمان کوتاهی می‌توان نوزاد را به دنیا آورد. همچنین، در مواردی که وجود عوارض جدی برای مادر یا نوزاد در طی زایمان طبیعی وجود دارد، سزارین می‌تواند زندگی و سلامتی آن‌ها را تضمین کند. این روش همچنین برای مادرانی که قبلاً عمل جراحی سزارین انجام داده‌اند در زمانی که شرایط آنها فراهم باشد، مناسب است زیرا که ممکن است استفاده از زایمان طبیعی موجب مشکلات و عوارض جدی برای مادر و نوزاد شود. در کل، سزارین یک راه موثر و ایمن برای تولد نوزاد است که در برخی موارد ضروری است.

خطرات جراحی سزارین چیست؟

سزارین علاوه بر مزایای زیاد همچنین می تواند خطرات و عوارض هایی داشته باشد. ریسک های مربوط به سزارین را در ادامه برای شما بازگو کرده ایم اما لازم است بدانید که، زمانی که یک مادر زایمان سزارین داشته باشد، ریسک بیشتری برای زایمان های آینده او وجود دارد. بنابراین، قبل از تصمیم گیری برای سزارین، بهتر است با یک متخصص مشورت کنید.
برخی از عوارض احتمالی جراحی سزارین شامل:

  • واکنش به داروهای مورد استفاده در حین جراحی
  • خونریزی
  • جدا شدن غیر طبیعی جفت به خصوص در بانوانی که سابقه زایمان سزارین داشته اند
  • آسیب به مثانه یا روده
  • عفونت در رحم
  • عفونت زخم
  • مشکل در ادرار کردن یا عفونت دستگاه ادراری
  • تاخیر در بازگشت عملکرد روده
  • لخته شدن خون

موارد قبل از عمل سزارین 

معمولا از شما خواسته می شود که یک فرم رضایت نامه را امضا کنید. همچنین از شما میخواهند تا 8 ساعت قبل از عمل چیزی نخورید. اگر به هر نوع دارو، نوار چسب یا بیهوشی حساسیت دارید قبل از عمل به پزشک اطلاع دهید.
همه داروها از جمله ویتامین ها، گیاهان دارویی و مکمل هایی را که مصرف می کنید یا اگر سابقه اختلالات خونریزی دارید قبل از عمل به پزشک اطلاع دهید. ممکن است دارویی برای کاهش اسید معده به شما داده شود تا تنفس بهتری هنگام عمل داشته باشید.

چگونه برای عمل آماده شوید؟

دوران نقاهت بعد از عمل

سزارین یک عمل جراحی بزرگ به حساب می آید به همین دلیل زمان به نسبت زیادی طول می کشد تا به حالت عادی برگردید. قسمت های برش خورده پوست شکم در زمان کمتری بهبود می یابد اما ترمیم داخلی ماهیچه ها و سایر بافت های زیرین برای چندین ماه ادامه دارد. مراقبتهای پس از سزارین باید حتما تا مدتی در منزل ادامه داشته باشد و فعالیتهای بدنی محدود شوند. معمولا تا 6 هفته بعد از عمل سزارین مشکلات و عوارض زایمان بهبود خواهد یافت.

کلام آخر 

ما در این مقاله سعی کردیم به طور کامل به مبحث زایمان سزارین بپردازیم. عمل سزارین اغلب برای حفظ سلامتی مادر و نوزاد انجام می شود اما اگر باردار هستید، متخصص زنان و زایمان می تواند شما را در انتخاب روش زایمان راهنمایی کند.